top of page
dekbed

Dè dekbedspecialist van Nederland, voor het fijnste dekbed en hoofdkussen.

Specialist wordt je niet zomaar. De opkomst van dekbedden in de jaren 70 meegemaakt  en in de jaren 80 stage gelopen bij de beste donsdekbeddenfabrikant van de wereld. Van ruwe dons en veren wassen, sorteren, mengen enz. tot eindproduct verwerkt. Donsdekbedden en hoofdkussens, voor decennia's slaapgenot. Zowel bij koude als warme nachten.
 
Zo is bij mij de passie ontstaan voor dit onovertroffen natuurproduct. Maar dan wel dier en milieuvriendelijk tegen eerlijke prijzen.

Mooi slapen versus goed slapen, een investering in uzelf.
De laatste decennia's zien ik gelukkig dat steeds meer mensen investeren in hun nachtrust. De slaapkamer is niet langer ondergeschoven omdat toch niemand het ziet. De slaapkamer, het bed, is een investering in jezelf. Een goede nachtrust is noodzakelijk voor een goede dag. Maar een mooi bed is niet synoniem voor een goed bed. Een goede bodem met bijpassende matras is een voorwaarde, maar een goed hoofdkussen en dekbed is eveneens net zo belangrijk. 
Samen komen we er bijna altijd uit.

Niets is zo ondoorzichtig als een donsdekbed. Ze lijken allemaal op elkaar, vaak wit, in vakjes gestikt en met "echte" dons gevuld. Door ruim 40 jaar ervaring en met mijn achtergrond kan ik u altijd het beste donsdekbed aanbevelen wat voor u geschikt is. Van de 100 donssoorten en mengsels werken wij uitsluitend met de beste 10.
Uiteraard hebben hebben wij ook synthetische dekbedden als alternatief.
dons vulkracht
Vier seizoenen of all year?

Een goed donsdekbed herken je in één oogopslag. Een goed donsdekbed is NOOIT deelbaar! Dons geeft namelijk geen warmte maar is feitelijk isolatiemateriaal. Het houdt de warmte/koude van buiten tegen en houdt je lichaamstemperatuur vast. Vergelijk het met een woning. Als deze goed geïsoleerd is, is deze 's zomers koel en 's winters warm. Dit is de reden dat je zomers ook geen kale eenden of ganzen ziet. Sterker nog, in de nazomer hebben de ganzen de beste en dikste dons. Om zichzelf 's zomers te beschermen tegen de warmte, maken ze dons aan die dikker is als in de rest van het jaar. Deze "pluk" (in de rui), ook wel derde pluk genoemd in de vakhandel, is de beste en duurste dons die er is.

Maar waarom is een donsdekbed 's zomers dan toch soms te warm? Het lichaam neemt overdag de temperatuur op en staat 's nachts dit weer af. Maar door de isolerende werking van dons voelt het warm aan. Dan toch een vier seizoenen dekbed nemen? Nee. Nederlanders zijn de laatste 2 eeuwen opgegroeid met dekens, waarbij je 's zomers minder dekens had dan 's winters. Het is een beetje in de genen gaan zitten dat Nederlanders alles van elkaar af willen halen. In tegenstelling tot Duitstalige landen en Scandinavische landen die al eeuwen onder dons slapen. Deze gebruiken nagenoeg nooit deelbare dekbedden.

Daar komt bij, dat onze woningen de laatste decennia's goed geïsoleerd zijn. Echte koude winters hebben we niet meer. En warme zomernachten hebben we slechts een paar week per jaar. Dan is vaak het "zomerdeel" ook nog te warm en slapen we meestal onder een luchtig laken. Ondertussen ligt wel 1 deel ergens in een kast wat extra onnodige ruimte inneemt. En dan ook nog eens te bedenken dat de inlett (tijk) ongeveer 40% van de prijs is en je bij een deelbaar dekbed 2 inletts hebt, dan wordt of de prijs heel hoog bij een goede vulling of bij een om aan een betaalbare lagere prijs te komen is de vulling pure afvaldons.

En een donsdekbed kopen waarbij de prijs het belangrijkst is, is altijd een miskoop. Koop liever dan een goed synthetisch dekbed.

bottom of page